Eli Lilly

Yhdistämme välittämisen uuden löytämiseen parantaaksemme ihmisten elämää ympäri maailmaa

Eli Lilly & Company-yhtiön  (Lilly) perusti eversti Eli Lilly toukokuussa 1876. Kimmokkeen yhtiön perustamiseen antoi Yhdysvaltain sisällissota, jossa käytetyt lääkkeet olivat huonosti valmistettuja ja usein tehottomia. Tästä turhautuneena 38-vuotias kemisti perusti lääkekehitysyhtiön ja teki kolme lupausta:

• Yritys valmistaa ainoastaan korkealaatuisia lääkkeitä.

• Yritys kehittää vain reseptilääkkeitä

• Yrityksen lääkkeet perustuvat aina viimeisimpään lääketieteelliseen osaamiseen.

Vaikka liiketoiminta kukoisti, eversti Lilly ei ollut tyytyväinen perinteisiin menetelmiin tuotteiden laadun testaamiseksi. Siksi hän palkkasi vuonna 1886 kemistin parantamaan laadunmäärityksen tekniikoita. Yhdessä he loivat perustan Lillylle. Ensin yhtiö keskittyi olemassa olevien tuotteiden laadun parantamiseen, myöhemmin toiminta laajeni uusien ja entistä parempien lääkkeiden kehittämiseen.

Lillyn nimi on lupaus. Punainen kirjoitus, joka itse asiassa on kehittynyt perustajamme allekirjoituksesta, on merkki ylpeästä historiastamme ja jännittävästä tulevaisuudesta. Lupauksemme on yksinkertainen: Lilly yhdistää välittämisen ja uuden löytämisen parantaaksemme ihmisten elämää ympäri maailmaa.

Tarinamme virstanpylväitä

1876: Eli Lilly perustettiin Indianapolikseen, US

1922: Lillyn tutkijat tekivät yhteistyötä Toronton yliopiston tutkijoiden kanssa kehittääkseen prosessin massatuotantoinsuliinille

1923: Ensimmäinen iso läpimurtomme potilaille tuli Iletin –valmisteen myötä.  Se oli maailman ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva insuliinituote diabeteksen hoitoon, joka oli tuolloin tappava sairaus ilman tehokasta hoitoa.

1943: Lilly oli ensimmäisten yritysten joukossa kehittelemässä menetelmää  massatuotetulle penisilliinille, maailman ensimmäiselle antibiootille. Tämä oli alku jatkuvalle työlle taistelua infektiosairauksia vastaan.

1979: Declor (lääke infektioiden hoitoon) tuotiin markkinoille ja siitä tuli maailman eniten myyty suun kautta otettava antibiootti.

1982: Lilly toi markkinoille Humulin –valmisteen, joka oli maailman ensimmäinen DNA tekniikalla valmistettu insuliini. Ihmisinsuliini on identtinen kehon oman insuliinin kanssa, mutta tuotettu laboratoriossa. Ennen ihmisinsuliinin kehittämistä käytettiin eläininsuliinia. Humulin oli merkittävin läpimurto diabeteksen hoidossa sitten 1920 –luvun.

1987: Lilly toi markkinoille Prozac –valmisteen  ensimmäisenä lääkkeenä uudessa lääkeluokassa serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI) masennuksen hoitoon.

1996: Lilly toi markkinoille Zyprexa –valmisteen skitsofrenian hoitoon ja Gemzar –valmisteen haimasyövän ja ei-pieni-soluisen keuhkosyövän hoitoon.

2002: Cialis. Lilly ja yhteistyöyritys Icos toivat markkinoille erektiohäiriön hoitoon tarkoitetun lääkevalmisteen.

2004: Lilly lanseerasi Strattera –valmisteen ADHD:n hoitoon.

2005: Cymbalta masennuksen hoitoon.

2009: Efient aterotrombottisten tapahtumien ehkäisyyn tietyille potilasryhmille.

2013: Lilly juhlii 25-vuotista dementiatutkimustaan ja on edelleen sitoutunut tutkimukseen, jonka tavoitteena on Alzheimerin tautiin liittyvän dementian ehkäiseminen vuoteen 2025 mennessä .